Mälestise nimi Sikamäe (Tõnise) kalmistu

Mälestise tunnus

19.-20.sajandi õigeusu kalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirdeid, haljastuselemendid, hauakujunduse näited, piirdeaed ja väravaehitis.

Kirjeldus

Kalmistu paikneb Tilga ja Kirepi külade vahel, põldudega ümbritsetud, maastikuliselt kõrgemal alal. Kalmistu välispiire on maakividest, enamasti sideaineta laotud ebakorrapärane kuhjatis, mille kõrgus on 0,4-0,8 m. Kalmistu lääneosas asuv värav koosneb kahest väravapostist ja väravakaarest. Väravapostid on laotud maakividest savitellistest nurkadega, väravapostide ja -kaare sisepind on krohvitud ja värvitud heledaks, väravapostide tipus paiknevad sepisristid. Väravaavas asub kahepoolega sepisvärav. Ühe väravaposti allosas on maakivisse raiututud daatum 1907. Kalmistut läbib ida-läänesuunaline tee, mille ääres on hauad. Maastikuliselt on kalmistu ala vahelduva reljeefiga, kusjuures põhjaosa langeb väga järsult ja selles piirkonnas on matuseid vähem. 2014 .a rajatud välikantsel asub kalmistu edelaosas.

Ajalugu

Tegemist on endise Rõngu Issanda Taevaminemise õigeusu koguduse kalmistuga. Kogudus asutati 1848.aasta. Kogudusel oli lisaks Tilga kirikuaiale veel kaks surnuaeda, üks Rõngu luteriusu kalmistu kõrval ja teine Sikamäel. Pärast koguduse likvideerimist 1952.aastal oli kalmistu pikka aega hooldamata. 2000.aastate alguses hakati kohaliku kogukonna eestvedamisel kalmistut korrastama. Väravaehitis restaureeriti 2013. aastal. 2014.aastal rajati kalmistule välikantsel.