Mälestise nimi Saadjärve mõisa kalmistu

Mälestise tunnus

Maastikuliselt hästieristuv, erandliku balti-saksa perekonnakalmistu näide, kus on säilinud ajaloolised matused, piirdemüür väravaehitisega, hauatähiste fragmendid ja ajalooline planeering.

Kirjeldus

Saadjärve mõisnike von Koskullide ja hiljem von Haeckelite perekonna matusekoht asub mõisahoonest 1,5 kilomeetri kaugusel kagus. Kalmistut ümbritseb kõrge maakividest piirdemüür. Kalmistu klassitsistlikus stiilis kaaravaga värvaehitis on hävinud. Perekonnakalmistul on säilinud mitmeid hauatähiste fragmente. Ühel hauakivil on loetav kiri Durch Kreutz zum Lichte (läbi risti valguse juurde).

Ajalugu

Kalmistu rajasid Saadjärve mõisa omanikud von Koskullid arvatavasti millalgi 19. sajandil ja sinna maetute arv pole teada.