Mälestise nimi Maja, kus aastail 1936-1953 elas Oskar Luts

Mälestise tunnus

Elamu Riia mnt 38 oli Eesti ühe tuntuma kirjaniku, rahvusmüüdilise jutustuse "Kevade" autori Oskar Lutsu (1887-1953) kodu. Eramu on prototüübiks paljudele Tammelinna, Veeriku, Ülejõe ja Ropka puit eramutele, seda ka pärast Teist maailmasõda.

Kirjeldus

Madala sokliga, ärklikorrusega, kõrge püramiidkatus igasse külge eenduvate uukidega eramu. Hoone maalähedase ilmes on funktsionalistlik lihtsus liitunud heimatkliku kodususega. Elamu on väike ja ratsionaalne: avar köök, kolm tuba nii all kui ülal, alumisel korrusel liitub elutoaga veranda.

Ajalugu

Kirjanik Oskar Lutsu eramu on projekteeritud 1936. aastal arhitekt Arnold Matteuse poolt. Siin elas Luts viimased 27 eluaastat. 1964. aastal avati kirjaniku kodus majamuuseum.