Mälestise nimi Oskar Lutsu (1887-1953) haud

Tuntud Eesti kirjaniku Oskar Lutsu (1887-1953) matmispaik.

Kirjeldus

Graniidist nelinurksel postamendil asetseb kirjaniku pronksist büst. Postamendil on kuldsete tähtedega kirjutatud kirjaniku nimi. Graniidist mälestustahvlil on kirjaniku nimi ja sünni- ning surmadaatumid. Monemendi on autorid on M. Saks ja E. Taniloo, 1964.

Ajalugu

Oskar Luts sündis 1887. aastal Palamuse kihelkonnas ning suri 1953. aastal Tartus. Peale gümnaasiumihariduse omandamist asus Luts õppima Tartu Ülikoolis farmatseudiks ning kooli lõpetamata tegutses apteegitööl nii Tallinnas, Tartus, Narvas kui ka Valgevenes. Esimesed kirjatööd ilmusid Oskar Lutsu sulest juba ülikoolis õppides ning kirjanikuna jätkas Luts paralleelselt ka apteegis töötades. Peale Eesti iseseisvumist asus Luts elama Tartusse, siis juba kutslise kirjanikuna. Oskar Luts maeti Tartu Pauluse kalmistule ning tema hauamonument püstitati 1964. aastal (autorid M. Saks ja E. Taniloo).

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).