Mälestise nimi Karl Ernst von Baeri (1792-1876) haud

Mälestise tunnus

Loodus- ja arstiteadlase, kirjeldava ja võrdleva embrüoloogia rajaja Karl Ernst von Baeri (1792-1876) matmispaik.

Kirjeldus

Matmispaika ümbritseb sepisaed. Hauatähis koosneb ruudukujulise põhiplaaniga ülalt ahenevast mustast graniidist sambast, millel troonib väike valgest kivist rist. Samba ülemise kolmandiku lõpus on nö vöö, millel kiri: DOKTOR K. E. v. BAER / GEB.17 FEBR.1792. / GEST. 16 NOV. 1876.

Ajalugu

Karl Ernst von Baer sündis Piibe mõisas 1792. aastal ja suri 1876. aastal Tartus. Oma hariduse omandas Tallinna Toomkoolis ning asus seejärel õppima arstiteadust Tartu Ülikoolis. Hiljem täiendas von Baer end Saksamaa ja Austria ülikoolides. Teadustööle asus ta esmalt Königsbergi Ülikooli, seejärel töötab Peterburi Ülikoolis zooloogia, anatoomia ja füsioloogia professorina. Kodumaale naastes on von Baer Loodusuurijate Seltsi esimees.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).