Mälestise nimi Johann Karl Simon Morgensterni (1770-1852) haud

Mälestise tunnus

Tartu Ülikooli õppejõu, ülikooli kunstimuuseumi ja raamatukogu rajaja ning pikaaegse juhi Johann Karl Simon Morgensterni (1770-1852) matmispaik.

Kirjeldus

Johann Karl Simon Morgensterni haua tähis on mustast graniidist poolik sammas betoonist alusel. Sambale toetub valgest marmorist rist. Sambal on kiri: "Hier ruht in Gott / Karl Morgenstern / Staatsr, Prof. emerit". Aluse esiküljel on tekst: "ICH WILL DEM DURSTIGEN / GEBEN VON DEM BRUNNEN / DES LEBENDIGEN WASSERS / UMSONST. Ofenss. Joh. cap. 21, u. 6" Aluse tagaküljel on tekst: "Auferstehn. Ja Auferstehn wirst du / Mein Staub, nach kurzen Ruh ! Unsterbliches Leben / Wird der dich schuf dir geben ! / Hallelujah !". Haud on piiratud metallist varbaiaga, mille esiküljel on värav.

Johann Karl Simon Morgensterni haud asub Tartus Vana-Jaani kalmistul.

Ajalugu

Johann Karl Simon Morgensterni (1770-1852) oli klassikaline filoloog, Tartu Ülikoooli raamatukogu esimene direktor ja Ülikooli kunstimuuseumi rajaja. Morgenstern õppis filosoofiat Halle ülikoolis aastatel 1788–1794, kaitses 1794 doktoriväitekirja. Seal oli ta ka eradotsent ja aastatel 1797–1798 erakorraline professor. 1798–1802 oli ta professor Danzigi Athenaeumis. Aastatel 1802–1833 töötas Morgenstern Tartu Ülikoolis klassikalise filoloogia, kõnekunsti, esteetika ning kirjandus- ja kunstiajaloo professorina ning aastatel 1802–1839 oli ta ühtlasi Tartu Ülikooli raamatukogu direktor. Asutas 1803. aastal Tartu Ülikooli kunstimuuseumi ja juhatas seda aastani 1837. Osales Tartu Ülikooli põhikirja koostamises ja ülikooli tegevuse juhtimises. Morgenstern oli propageeris Eestis kunsti ning ta avaldas mitmeid kirjandus- ja kunstiküsimus käsitlevaid kirjutisi.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).

Allikad

Johann Karl Simon Morgensterni (1770-1852) haud mälestussambaga. Pass. NSV Liidu Kultuuriministeerium, 1982. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-21/8.