Mälestise nimi Ado Vabbe (1892-1961) haud

Eesti avangardistliku maalikunstniku, graafiku ja pedagoogi Ado Vabbe (1892-1961) matmispaik.

Kirjeldus

Matmispaik on tähistatud murtud hauakiviga, mille esikülg on sildaks lihvitud. Esiküljele on graveeritud kunstniku nimi signatuurina ning sünni- ja surmadaatumid.

Ajalugu

Ado Vabbe sündis 1892. aastal Narvas ja suri 1961. aastal Tartus. Oma esmase kunstihariduse omandas Vabbe Münchenis Anton Ažbe kunstikoolis, kus peale ettevalmistavat kursust õppis joonistamist ja skulptuuri. Peale õpinguid reisis Vabbe ringi mitmel pool Euroopas ja ka Venemaal, kus osales näitustel ja tutvus teiste kunstnike töödega. Uuesti kodumaale naastes asus ta tööle kunstiõpetajana Narvas ja Tallinnas. Ado Vabbe oli maali- ja graafikaõppejõuks muuhulgas ka Kõrgemas Kunstikoolis "Pallas", Konrad Mäe nimelises Riigi Kõrgemas Kunstikoolis, Tallinna Kujutava ja Rakenduskunsti koolis, Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis. Pedagoogitöö kõrvalt tegeles Vabbe aktiivselt loomingulise tööga nii maali kui raamatugraafika vallas.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Kuna mälestis asub kalmistul, siis mälestisele eraldi kaitsevööndit ei määrata (alus Muinsuskaitseseadus § 25 lg 6).