Mälestise nimi Hoone, kus sõlmiti Tartu rahu

Mälestise tunnus

Hoone omab märkimisväärselt olulist rolli iseseisva Eesti Vabariigi sünni juures. Hoones on allkirjastatud Eesti ja Venemaa vaheline rahulepe ehk Tartu rahu, mis lõpetas Vabadussõja.

Kirjeldus

Historitsistlikus laadis hoone pärineb 20.saj. algusest, hiljem on peale ehitatud 4.korrus ja lisatud koolikompleksi vajalikud liituvad hooned.
Hoone algne osa on punasest tellisest, krohvitud. Katusematerjaliks on eterniit.
Tartu rahulepingu sõlmimist tähistavad esifassaadil mälestustahvlid eesti ja vene keeles.

Ajalugu

Hoone on ehitatud 1859. aastal parun Nolckeni eramuks, 19. sajandi lõpus ostis maja Venemaa sõjaministeerium. Muuhulgas on hoonesse majutatud ka Läti punaseid kütte. Eesti iseseisvudes anti hoone Riigikohtu käsutusse ning hoones allkirjastati 2. veebruaril 1920 Tartu rahuleping. Saksa okupatsiooni aastatel paiknes hoones julgeolekuteenistuse ja julgeolekupolitsei osakond. II maailmasõjas sai hoone tugevasti kannatada ning säilisid vaid välisseinad ja võlvitud kelder. Peale sõda taastati hoone ning seal asus kutsekool, kaasajal gümnaasium.

Asukoha skeem esitatakse käesoleva KKT lisas nr. 1.