Mälestise nimi Hellenurme mõisa kalmistu
Mälestise vana number 634, 635

Mälestise tunnus

Hästisäilinud erandliku balti-saksa perekonnakalmistu näide kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised, haljastuselemendid, ajalooline planeering, piirdeaed ja kabel.

Kirjeldus

Hellenurme mõisa kalmistule, mis oli kujundatud väikese pargina viib mõisasüdamest kilomeetripikkune peamiselt tammedest lehtpuuallee. Kalmistule suunduva sissekäigutee ääres on säilinud tahutud graniidist piirdepostid, kalmistut ümbritseb madal kiviaed. Kabel paikneb kalmistu idaosas. Kabelist lääne ja lõuna poole jäävad reastikku paigutatud hauakohad. Hauatähiste kujunduse on kasutatud raudkive (soograniiti) ja metallivalu. Kalmistu ümber kasvavad harilikud pärnad, harilikud tammed ja suhteliselt palju harilikke kuuski; võõrliikidest on esindatud mõned siberi seedermännid ,kaks harilikku elupuud ja kaks siberi nulgu, põõsarindes on valitsev liik harilik pihlenelas ja mõne põõsana suur läätspuu (Eesti Pargid 2, lk 504)

Asukoha kirjeldus

Hellenurme mõisa kalmistu asub Tartu maakonnas, Hellenurme külas, Hellenurme mõisa peahoonest umbes 1 km kaugusel lääne suunas.

Ajalugu

Hellenurme mõis, mis kujunes iseseisva mõisakeskusena välja juba 17. sajandi keskpaigas, kuulus alates 1850. aastast von Middendorff´ide perekonnale. Hellenurme mõisa kalmistu on Middendorff´ide perekonna matmispaik, kuhu on maetud tuntud balti-saksa päritolu loodusteadlane ja akadeemik Alexander Theodor von Middendorff (1815-1894) ja tema perekonnaliikmed. A. T. von Middendorff sündis 1815. aastal Peterburis. Alates 1860. aastatest elas ta Lõuna-Tartumaal Hellenurme mõisas, kus edendas Eesti põllumajandust.

Von Middendorfide perekonnale kuuluv kalmistu on rajatud 19.sajandil. Esimene v. Middendorffide perekonna matus kalmistul on dateeritud 1856.a. ja viimane 1919. Lisaks akadeemik Al. Th. von Middendorffile (1815–1894) on siia maetud tema:
Isa Theodor Johann von Middendorff (1776–1856)
Ema Sophie von Middendorff (sünd. Johanson, 1782–1868, eestlanna)
Abikaasa Hedwig Elisabeth von Middendorff (sünd. Hippius, 1825–1866)
Poeg Carl von Middendorff (1852–1871)
Poeg Ernst von Middendorff (1851–1916)
Vanem õde Anna Bogoslowsky (sünd. Middendorff, 1809–1891)ja poeg Ernsti:
Abikaasa Mary von Middendorff (sünd. Wilcken, 1855–1938)
Poeg Adreas von Middendorff (1896–1919)
Abikaasa õde Sophie von Wilcken
Abikaasa õe poeg Peter Bogoslowsky (1892–1919)
Abikaasa tädi Annette von Wilcken (1809–1894).
Kalmistul on lisaks 12 hauakivile 1944. a surunud kahe eestlase ja kahe sakslase hauad.
Kalmistu asuv hilisklassitsistlikus stiilis neljakandilise põhiplaaniga krohvitud, tellisseintega Hellenurme mõisa kabel (reg-nr 23159) on ehitatud 19. sajandi viimasel veerandil.

Kaitsevööndi ulatus

Hellenurme mõisa kalmistu piirid koos Hellenurme mõisa pargi ja alleega on määratud Eesti Vabariigi Valitsuse määrusega nr 60, 27.05.2016 "Valga maakonna kaitsealuste parkide ja puistute piirid". Vaata joonist viide "Hellenurme mõisa kalmistu piirid koos Hellenurme mõisa pargi ja alleega" alt.

Allikad

Palupera vald. Hellenurme mõis. Eesti NSV mõisaarhitektuur. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal M-960