Mälestise nimi Valga Tartu maantee kalmistu

20. sajandi esimesel poolel rajatud kalmistu, kultuuriloo mälestis.

Kirjeldus

Metsaalune kalmistu, ääristatud täiskasvanud kuuskede reaga. Mnt. poolsel küljel värav: kolmekäiguline, valatud väravapostid, peal kuulid, ees uhked sepisvored-kaks ühepoolset ja keskel kahepoolsed. Kalmistut läbib keskkalle ja ristipidine allee. Silmapaistvaid tähiseisd ei leidunud. Üksikud valuristid, üksikud graniitsambad. Kalmistu linnapoolses otsas tähelepanuväärne hauaplatsi piire: kuus graniitposti, postide ülaservas külgedel valatud lovipead, mis hoiavad suus raudrongast, rongasse kinnitub kolmekordne aiaposte ühendav raudkett. Korras ja hooldatud kalmistu.

Kalmistu asub Valga-Tartu mnt. ääres Pedeli jõeoru kaldal.

Ajalugu

Valga Peetri kogudus sai loa kalmistu rajamiseks 1926.a., kalmistu sisseõnnistamine toimus 1927.a. Kalmistul paiknev vahimaja on ehitatud aastatel 1934-1935.