Mälestise nimi Terroriohvrite matmispaik

Terrori läbi hukkunute matmispaik.

Kirjeldus

Monument on kaetud marmortahvlitega. Vasakul serval Julius Fučiku sõnad: Inimesed olge valvsad" Sama all vene keeles. Paremal aastaarvud "1941-1944".
Monumendi ees A. Starkopfi skulptuur "leinav naine". Graniitplaadil on reljeefkiri eesti ja vene keeles :"Meie ei unusta, meie ei andesta! Siin puhkavad 29000 nõukogude inimest, kelle fašistid Valgas surnuks piinasid."
Samba ees kahes reas ümbermaetud terroriohvrid. Sambast lääne ja idapool neli rida transeid, kuhu maetud Valga vangilaagris kinnipeetud vene söjavangid. Ääristatud põhja ja lõuna poolt täiskasvanud kuuskede ja pärnade reaga.

Matmispaik asub Valga Linnametsas.

1941. aasta hilissuvel asutati Priimetsa vene sõjavangide laager
1964 a maeti vennaskalmistule ümber 1941.a. lõpul mõrvatud 61 inimese põrmud Noodi metsa kolmest ühishauast.
21.07.65. avati monument, mille üheks kujundusosaks on A. Starkopfi skulptuur "Leinav naine"

- Mälestussammast rüvetati väljaheitega