Mälestise nimi Valga Tartu tänava kalmistu

Ajalooline kalmistu, kultuuriloo mälestis.

Kirjeldus

Ap. o/u kalmistu. Tartu t. ja Pedeli joe oru vahel. Tänavapoolses servas traatvorkaed, väravat ei ole, ainult läbikäik. Joepoolses küljes punastest tellistest väravaehitis:kaks väravaposti, nende kohal laotud kaar, ees kahepoolsed raudväravad. Postide otsad lagunevad-pudenevad. Värava lähedal puidust kabel puittorniga, kuppel kaetud plekiga. Kabel laguneb. Kabeli ümbruses ilusaid sepisaedu, osa neist katki. Kabeli vastas väga uhke korge sepisrist graniitpostamendil. Joepoolne külg ilmselt kalmistu vanem vanem osa. Tähised: sepisriste, graniittähiseis, sepisaedu, vähesel määral valuriste. Korras, hooldatud kalmistu.

Ajalugu

Õigeusu kogudus on Valgas tegutsenud 19. sajandi keskpaigast alates. Tõenäoliselt on ka kalmistu samal perioodil rajatud.