Mälestise nimi Ikoon "Maarja kuulutus" Kastolatsi EAÕ kirikust, 19.saj. (puit, õli)
Mälestise vana number 19.III 13 k-7

Valga RSN Täitevkomitee otsus nr. 236

Materjal: õli, puit.
Dateering: 19. saj II pool
Mõõtmed: vm 140 x 54 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kolm lõhet jooksevad ülevalt alla (markeerivad puitaluse laudu), Värvikaod Neitsi Maarja parema põlve kohal
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pietisliku meelsusega ikoonil on kujutatud peaingel Gabrieli, kes toimetab Neitsi Maarjale rõõmusõnumi Jumala Poja sünnist (põhineb Lk 1: 26). Gabriel hoiab vasakus käes liiliat (sümoliseerib Maarja neitsilikkust), Maarjal on käed rinnal risti ja nende kohal hõljub valge tuvina Püha Vaim. Ikonograafia ja maalistiil on segu vanavene ikoonimaalitraditsioonist ja lääne kristlikust traditsioonist, kuigi on säilitatud veel vene ikoonimaalitehnikat.
Koostas: Mari-Liis Paaver, kunstiteadlane