Mälestise nimi Ikoon "Kristuse käteloominguta kuju", 19/20.saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ese on näidiseks õigeusklikus maalis viimastel sajanditel vahel kasutusel olnud praktikast, mille kohaselt kopeeriti ka mõnda Lääne kunstis levinud religioosset maali.

Ajalugu

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1988. a. (Põlva Raj. RSN TK otsus nr. 288, 29. 12. 1988).

Materjal: õli, lõuend.
Tehnika: kullatud, nikerdatud, õlimaal.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: vm. 44,5 x 26,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Materjalivaliku tõttu on eset õigem nimetada religioosseks maaliks. Maal on nikerdatud ja kullatud raamis. Pealkirjastatud on see kui "Kristuse käteloominguta kuju", mis on õigeusu ikonograafias väga levinud teema. Vaadates aga Kristuse piinatud nägu ning pead ümbritsevat okaskrooni, tuleb möönata, et autor on kujutatava kopeerinud maalilt, mis Lääne ikonograafias on tuntud "Veroonika räti" nimetuse all. Legendi järgi elas naine nimega Veroonika kaasa Kristuse ristiteekonnale ning pühkis oma rätiga Tema näolt higi. Imelisel kombel jäid Kristuse näojooned rätikul näha.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane