Mälestise nimi Ikoon "Evangelist Johannes" kuninglikul väraval, 19.saj. (õli, puit)
Mälestise vana number 14 III 5 a-14:2

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1997. a.

Materjal: õli, puit.
Autor, valmistamise koht: H. Kalinin, Pihkva
Mõõtmed: vm. 30 x 24 cm (ovaal)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Johannes, Jakoobus Vanema vend ja kalur Sebedeuse poeg oli Jeesuse esimeste jüngrite hulgas. Teda tuntakse evangeeliumi, talle omistatud kolme kirja ja Ilmutusraamatu kaudu. Viimase autorluses on teoloogid küll asunud kahtlevale seisukohale – niivõrd erinev on evangeeliumi ja Ilmutusraamatu keelekasutus ja stiil. Johannes vihjab oma evangeeliumis asjaolule, et ta oli Jeesuse kõige lähem jünger. Kui Jeesus oli ristile löödud, usaldas ta oma ema evangelist ja apostel Johannese hoolde (Jh 19, 26-27). Pärast Neitsi Maarja surma rändas Johannes koos Peetrusega evangeeliumi kuulutades mööda Judeat. Hiljem rändas ta Väike-Aasiasse, kus oli asutanud seitse kogudust. Lõpuks asus evangelist Johannes elama Efesosse. Legend räägib, et keiser Domitianuse käsul oli teda kahel korral tappa püütud, kuid mõlemal korral oli Johannes ime läbi pääsenud. Johannes suri Efesoses loomulikku surma, olles elanud 94 aasta vanuseks.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane