Mälestise nimi II Maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

II Maailmasõjas sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik

Kirjeldus

Ühishauda tähistab valatud, graniidipuruga kaetud trapetsikujuline monument. Monumendi eest külgedelt ulatuvad välja alused lillevaasidega. Monument on treppalusel. Mõõdud: monument 543/410x320x105/185 cm, vaasialused 132x110x140 cm. Monumendi esiküljel on keskel süvendisse väljaraiutud viisnurk. Kahel pool viisnurka on kunstmarmorist tahvlid (60x95 cm) tekstidega: "ЗДЕСЬ ЗАХОРОНЕНЫ СОВЕТСКИЕ ВОИНЫ, / ПАВШИЕ В БОЯХ / С НЕМЕЦКО-ФАШИСТКИМИ ЗАХВАЧИКАМИ / В ПЕРИОД ВЕЛИКОЙ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ВОЙНЫ / 1941-1945 г.г. В ИХ ЧИСЛЕ / ГЕРОЙ СОВЕТСКОГО СОЮЗА / РЯДОВОЙ ГРИВЦОВ ФЛЕКСАНДР ИВАНОВИЧ / ПОГИБ В ФЕВРАЛЕ 1944 г. / ГВАРДИИ СТАРШИНА БАСТРАКОВ АРСЕНИ МИХАЙЛОВИЧ/ ПОГИБ II. II. 1944.г. / СЕРЖАНТ АМЯТА ГЕОРГИЙ ВАСИЛЕВИЧ / ПОГИБ 3. УIII 1944.г. (vasakpoolne) ja ”SIIA ON MAETUD NÕUKOGUDE SÕJAVÄELASED / KES LANGESID SUURES ISAMAASÕJAS SAKSA / FAšISTLIKE RÖÖVVALLUTAJATEGA 1941-1945. A. / NENDE HULGAS NÕUKOGUD LIIDU KANGELASED / REAMEES GRIVTSON ALEKSANDER IVANGI PG. / LANGENUD 1944. A. VEEBRUARIS / KAARDIVÄE VANEM BASTRAKOV ARSENI MIHHAILI PG. / LANGENUD 11. II 1944. A. / SEERSANT AMJAGA GEORGI VASSILI PG. / LANGENUD 3. VIII 1944. A." (parempoolne). Viisnurga alla süvendisse on asetatud kaks marmorplaati tekstidega: ”вечная слава / ГЕРОЯМ / павшим в боях / за свобщду / и независимость / нашей родины / AU KANGELASTELE / langenud / võitluses / meie kodumaa / vabaduse ja / iseseisvuse eest". Tekst on sisseraiutud ja mustaks värvitud. Samba taga vasakul on 44 ja paremal 59 tumehallist graniidist mälestustahvlit. Keskel on üks kunstmarmorist plaat. Hauaplats on ääristatud 61 punasest graniidist mälestustahvliga.

Ühishauda olevat maetud vähemalt 12717 meest. Mälestusmärk püstitati hauale 1954. aastal.

Kristjan Luts, Eesti sõjaajaloo teejuht. Tallinn, 2010, lk. 241