Mälestise nimi Ikoon "Ülempreester Aaron ja apostel Andreas" ikonostaasil, 19.saj. lõpp (õli, puit)
Mälestise vana number 985-33

Mälestise tunnus

Ikoon on näidiseks vene õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud katoliikliku kunsti poolt mõjutatud maalistiilist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.

Materjal: õli, puit.
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: vm. 73 x 40 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ikonostaasi III reas (8).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikooni ülaosas on kujutatud ülempreester Aaron. Ülempreester Aaronist kirjutatakse Vanas Testamendis 2., 3. ja 4. Moosese raamatus. Aaron oli Moosese vend. Kui Jehoova kutsus Moosese Iisraeli rahva juhiks, kutsus ta tema venna Aaroni tema prohvetiks (2 Mo 4,16). Hiljem käskis Jehoova Aaroni koos tema poegadega preestriseisusesse pühitseda (2 Mo 28, 1 jj.). Nendest said Jehoova käskude järgi ehitatud kogudusetelgi – Jeruusalemma templi eelkäija - preestrid. Ülempreester Aaronile ütles Jehoova Moosese kaudu õnnistussõnad, mida muudetud pöördumisega (“Issand”) kasutatakse tänapäevani: “Jehoova õnnistagu sind ja hoidku sind! Jehoova lasku oma pale paista sinu peale! Jehoova tõstku oma pale sinu üle ja andku sulle rahu!” (4 Mo 6, 22-26). Preestri tunnustena kannab ta peas mitrat ning käes karjasesaua. Ikooni allosas on apostel Andrease poolfiguur. Siimon Peetruse vend, kalamees Betsaidast Galileamaalt Andreas oli Jeesuse poolt üks esimesena kutsutud jüngreid. Pärimuse kohaselt heitsid apostlid omavahel liisku, millises maailma osas keegi evangeeliumi kuulutab. Andrease osaks langesid põhjapoolsed alad kuni Lõuna-Venemaani. Tema jutluste mõjul pöördus ristiusku nii suur hulk inimesi, et Rooma asehaldur Kreekas hakkas kartma rahva ülestõusu ja andis korralduse Andreas kinni võtta. Pärast mitmesuguseid piinamisi seoti Andreas ristile, mida teatakse olnud olevat X-kujuline. Ikoonil ongi püha Andreas kujutatud koos atribuudi - X-kujulise ristiga. Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane