Mälestise nimi Tornikell, Peterburi töö, 1895 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Mälestise tunnus

Tornikell on iseloomulik kirikusisustuse osa, olles näidiseks 19./20. saj. vahetusel toodetud tööstuslikust tarbekunstist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1988. a.

Materjal: pronks.
Autor, valmistamise koht: Peterburi töö
Mõõtmed: h 140 cm, läbimõõt 138,5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tornikella küljel on neli neli tekstirida. Kahe tehases valatud rea vahele on graveeritud kaks rida pühendustekstiga. Ülal: "Благовествуй земли радость велию хвалите небеса Божию славы.". Selle alla on graveeritud: "Отлитъ сей колоколъ въ церковь В. М. Параскевы въ погостъ занеренья в память въ Бозъ почившаго Императора Александра III.". Seejärel on valatud tekstirida kella andmetega: "Лить въ Петербурге въ заводе В. М. Орлова 1895 года весу 85 пуд 5 фун.". Tehaseandmete rea alla on graveeritud neljas tekstirida: "Усердіемъ прихожанъ при Пск. епископе Антонине, священнике Василіь Соловскиме и церков. старосте Евфиме Евдокиевомым.".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tornikell on kaunistatud kahe ornamendivööga. Ülemise vöö taustal on kolm medaljoni Kristus Kõigevalitseja, Kaasani Jumalaema ning Nikolai Imetegija kujutistega. Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane