Mälestise nimi Rist (aujärjetagune), 20. saj. algus (tempera, puit)
Mälestise vana number 18. III 10 K 9

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Mälestise tunnus

Rist kuulub iseloomuliku liturgilise tähendusega esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks traditsioonilisest ikoonimaalist.

Ajalugu

Kiriku ajaloost on teada, et see rist toodi kiriku avamisel siia Räpinat, kus varem paiknes ka vanausuliste kogukond.

Materjal: puit.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 20. saj. algus
Mõõtmed: 73,4 x 62,3 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tegemist on traditsioonilise ikoonimaali eeskirjade kohaselt maalitud ristiga.
Aujärjetagune rist on kaheksaharuline. Selle keskmes paikneb ristilöödud Kristuse kuju, kelle kohal on õnnistavad käed tõstnud Jumal-Isa (Господь Саваофъ). Kahel pool Ristilöödut kujutatakse Jumalaema ning evangelist Johannest eestpalvetajatena. Risti juurde on kirjutatud kujutatu pealkiri: "Распятие Христово" ("Kristuse ristilöömine") ning "Царь Славы" ("Aukuningas"). Kristuse risti all on lühendite kujul esitatud palvetekst: K. T. П. В. И. В. Т. С. (“Кресту Твоему поклоняем Владыка и святое Воскресение Твое славим”, Sinu risti ees kummardame, Valitseja ja Sinu püha ülestõusmist ülistame”). Risti alumise põikpuu taustal on kujutatud Jeruusalemma linna, jalami all on koobas, milles puhkav Aadama kolp meenutab Kristuse lunastusohvri tähendust.
Risti tagaküljel on märgatavad monokroomselt kujutatud sümbolid, mis on levinud lahendus vanausuliste poolt maalitud risti puhul. Ülal keskel paikneb sõõr ning selle all karikas (usu, lunastusohvri sümbol); vasakul ja paremal ristipuul kujutatakse Kristuse ristisurmaga seotud toiminguid ja sündmusi meenutavaid esemeid - naelad, tangid, haamer, käsi ja kõrv; köis, piits ja redel; all on kujutatud post, millel istub kukk ning ristatud piik ja oda. Kukk meenutab Kristuse kinnivõtmise ööd, mil Peetruse usk osutus nõrgemaks, kui ta arvanud oli. Kõige all kujutatakse sõdalase peastkukkunud kiivrit kui lõppenud võitluse sümbolit.