Mälestise nimi Ikoon "Issandamuutmine", 19/20.saj. (õli, tempera, puit)

Ikoon on näidiseks traditsioonilisest ikoonimaalist.

Varastatud 27/29. juulil 1992. a.

Materjal: õli, puit, tempera.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: 31,4 x 26,2 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): "Issandamuutmine" on ikoon, millel kujutatakse Kristuse kirgastamist Tabori mäel. Sellest sündmusest jutustavad UT-s Matteuse, Markuse ja Luuka evangeeliumid (Mt 17, 1 jj.; Mk 9, 2 jj.; Lk 28, 1 jj.). Jeesus võttis mäele kaasa apostlid Peetruse, Jakoobuse ja Johannese, kelle juuresolekul ta muudeti nii, et ta pale paistis eredana nagu päike ning riided helkisid valgusena. Samal ajal näitasid end neile Mooses ja Eelija ning kõnelesid nendega. Seepeale kostis pilvest Jumala hääl, mis tunnistas Jeesuse oma pojaks ning mille peale jüngrid väga ehmusid ja silmili maha langesid.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane