Mälestise nimi Ikoon "Püha Jüri", 20.saj. (õli, puit)
Mälestise vana number 14 III 8 a-1

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1997. a.

Materjal: õli, puit.
Dateering: 20. saj.
Mõõtmed: u. 90 x 90 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Püha Jüri (Georgios) oli 2.sajandil tegutsenud kristlasest märtersõdur. Ta esindab kristlikus traditsioonis headuse võitu kurjuse üle. Ikoonil kujutatud süžee illustreerib legendi sellest, kuidas Lüüdias Selena linna lähistel asuvas soos elanud lohe laastas ümbruskonna maid. Et lohe südant pehmendada, ohverdati talle inimesi, määrates ohvreid kindlaks liisu heitmise teel. Kord langes liisk kuningatütar Cleodolina peale. Neiu riietati pruudirõivaisse ja viidi sohu lohe ohvriks. Sealt mööda ratsutanud püha Jüri asus Kristuse nimel printsessile appi. Tal õnnestus lohe alistada. Pealt vaadanud kuningas ja tema rahvas pöördusid selle ime mõjul ristiusku. Püha Jüri jätkas aga oma teekonda Palestiinasse, kus ta astus välja kuningas Diocletianuse edikti vastu, millega kiusati taga kristlasi. Ta võeti kinni ja teda piinati, kuid imelisel moel ei saanud ta viga. Lõpuks hukati ta pea maha raiumise teel.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane