Mälestise nimi Ikoon "Jumalaema uinumine", K.Kuzmiski, 1912 (õli, metall)
Mälestise vana number 14 III 8 a-2

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1997. a.

Materjal: õli, metall.
Autor, valmistamise koht: K. Kuzmiski
Mõõtmed: 107,5 x 71,4 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): All paremal signatuur: "19 6/VIII 12 К. КУЗЬМИСКЇЙ".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tegemist on süžeega, mille aluseks on Jumalaema Uinumise püha (15. august, vkj. 28. august) liturgilised tekstid. Ikoonil kujutatakse surivoodil Jumalaema, kelle ümber on kogunenud Kristus ja apostlid. Kristus hoiab süles Jumalaema hingekest - valgeis rõivais Jumalaema figuuri.
Ikooni allservas on Jumalaema ülistav tekst: "Въ рождестве девство сохранилa еси, во успеніи міра не оставила еси, вце (lühend), преставилася еси къ животу, мати сущи живота и молитвами твоими избавляеши от смерти души наши".
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane