Mälestise nimi Kristuse surikuju (aujärjepealne), 19/20.saj. (siid, õlimaal)
Mälestise vana number 14 III 8 a-

Kunst, Materjal, Tekstiil, Lõuend, Objekt, Tekstiil, Kirikutekstiil, Maal, Ikoon.

Mälestise tunnus

Surilina on õigeusu kirikus kasutatav liturgiline ese, mille kujunduses ühinevad valmimisaja kunstitraditsioonid kanoonikaga ja mis on ka näidiseks kiriklikust tekstiilikunstist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1997. a.

Materjal: õli, siid, lõuend, siidniit.
Dateering: 19/20. saj.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kirikutekstiili nimetus täpses tõlkes tähendab "Nutulina" (плащеница) ning see on mõeldud Kristuse hauda sümboliseeriva sarkofaagi katmiseks. Katet ääristavad tikitud taimornamendi riba ja narmad. Keskossa on kinnitatud lõuendile maalitud Kristuse surnukeha kujutis - rõivad seljast kistud, käed rinnal ristatud. Maali ümbritseb kirikuslaavikeelne tekstirida, mida võib tõlkida järgmiselt: "Auväärne Joosep võttis Sinu Kõigepuhtama Ihu ristipuult, mähkis puhaste linaste riiete sisse ja pani oma uude hauda ning sulges selle".
Lina nurkades on nelja keerubi kujutised.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane