Mälestise nimi Meeksi kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Mälestise tunnus

Meeksi kalmistu on piirkonna kultuuriajaloolise väärtusega mälestis, kus asub kultuurimälestiseks tunnistatud II maailmasõjas hukkunute ühishaud.

Kirjeldus

Tegemist on väikese Setu kalmistuga, mis on väga puhas ja hästi hooldatud. Kalmistul on silikaattellistest laotud väravapostid ja puidust värav ning osaliselt on kalmistu piiratud võrkaiaga. Kalmistul paikneb ka Meeksi õigeusu kirik.

Mälestis asub Võru maakonnas, Miikse külas, Meremäe-Miikse tee ääres.

Ajalugu

1946. aastal esitas koguduse juhatus avalduse 1,5 ha suuruse krundi saamiseks vana kiriku juurde kalmistu rajamiseks. Meeksi kalmistu õnnistati samal aasta 7. aprillil. Õnnistamisega ühel päeval viidi uuel kalmistul kohaliku võimu poolt läbi üheteistkümne II maailmasõjas hukkunud nõukogude sõduri ümbermatmise tseremoonia. See ühishaud tunnistati kultuurimälestiseks 1997. aastal.

Allikad

Needo, Epp (2013). EAÕK Meeksi kirik (Meeksi kalmistu, ajaloomälestis nr 5709). Kirikuhoone remont. Remonditööde kava. Tööde kirjeldus ja mahud. Muinsuskaitseameti arhiiv A-11166