Mälestise nimi Maja, kus 1897. a. asutati Restu Piimaselts

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Kultuuriajalooliselt väärtuslik ning ajastule ja kohale iseloomulik hoone.

Kirjeldus

Pühapäeval, 16. dets.1928., avatakse Restu piimaühingu uus hoone. Hoone on suurim ja kaunim kogu ümbruskonnas. Ta on kahekordne. Alumine kord on kivist ja mahutab masinaruumid, piima vastuvõturuumid ja või hoiuruumid. Teisel korral asuvad elukorterid, koosolekute saal ja juhatuse ruumid.
(allikas: Võru Teataja 8. detsember 1928)

Ajalugu

Sangaste krahv F. Berg õhutas kohalikke talupoegi asutama piimaühisust. Restu Piimaseltsi (asutatud 1896) eestvõttel ehitati 1897. a. Urvaste valla Visela (varem Restu) külla hobujõul töötav meierei, põhikiri kinnitati 1898. a.
Uus hoone ehitati 1928.

LIsa ajaloole
Siis äkki kadus meestel südidus, meierei renditi üksikettevõtjale ning selts jäi ainult rendise sissekasseerijaks. Ja seisamegi imeliku fakti ees: esimene eestlaste piimaühing oli juriidiliselt loodud ja juriidiliselt olemas, kuid piima töötlemisega praktiliselt ei tegeldud.