Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas, M. Saks, 1931 (pronks, graniit)
Mälestise liik kunstimälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Märksõna(9)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur, Monument, Vabadussõja monument.

Kirjeldus

Mälestussammas on taastatud säilinud originaalosadest ja kujutab endast kaheastmelisele alusele paigaldatud pruunist graniidist valmistatud nelinurkset postamenti, mille otsas on pronksist valatud haavatud sõduri kuju. Kuju autoriks on endise Kunstikooli "Pallas" õpilane Martin Saks. Samba esiküljele on raiutud tekst: "1914-1920" Selle all Vabadusristi kujutis ja pühendus:" EESTI VABADUSE /EEST LANGENUD/KANGELASTELE JA/VÄGIVALLA OHVRI-/TELE VASTSELIINA/KIHELKOND." Selle all on pärg lindiga ja omakorda selle all luuleread. Samba vasakpoolsel küljel on tekst:" VABADUSSÕJAS/LANGENUD:"ja selle all 54 nime, tagumisel küljel: " ENAMLASTE/TERRORI OHVRID:" järgnes 55 nime ja paremal küljel: "ILMASÕJAS/LANGENUD:" ning 52 nime.(M.Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid I, Keila 2002)

Ajalugu

Esimeses maailmasõjas ja Vabadussõjas langenutele ning punase terrori ohvrite mälestussambaamba pidulik avamine toimus 18. oktoobril 1931.a., Vastseliina alevi keskvälajkul - nn. Vabadusplatsil. Mälestussammas lõhuti 1948. a Nõukugude sõdurite poolt. Samba kiviosale löödi peale uued kirjad ja pandi Teises maailmasõjas langenud Nõukogude sõdurite ühishauale. Pronkskuju visati Nursi lähedale metsa, kust Anna Avara eestvõttel kuju peideti. 1988.a leiti kuju Rõuge Muinsuskaitse Seltsi liikmete poolt ja anti see üle Vastseliinale. Samba kivitahukas võeti punaväelaste ühishaualt maha ja taastati endised kirjad. Mälestussammas taasavati 16.oktoobril 1988.a . (M.Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid I, Keila 2002)