Mälestise nimi Arnold Jürgensi (1892-1918) haud

Kirjeldus

Paekivist tahukale toetub roosast graniidist lihtne hauatähis. Ülemises osas on kõrgreljeefses ringis...? Alumises osas on kõrgreljeefne, vapikujuline, lihvitud pinnaga epitaaf kirjaga Arnold Jürgens / *3.okt.1892/ 13.aprillil 1918/ Puhka rahus/kodumaa mullas mille/wabaduse eest wõõrsil/märtrina langesid.

Simuna kirikuaias (väravast sisenedes paremal) paikneb püstjas hauakivi.

Ajalugu

Arnold Jürgens sündis 1892. aastal Rakkes ja suri 1918. aastal Helsingis. Oma kõrgema hariduse omandas ta Riia Polütehnikumis kaubanduse erialal ja lisaks õppetööle oli ta väga aktiivne tudeng. Peale kooli lõppu asus Jürgens tööle Tallinnasse pangaametnikuna ja tegeles ka aktiivselt Kalevi spordiseltsi ümberkujundamisega. Arnold Jürgens oli saatmas Jüri Vilmsi retkel Helsingisse Eesti saatkonna loomise asjus. Paraku jäi Arnold Jürgens koos Jüri Vilmsiga sellel teekonnal kadunuks ning hiljem selgus, et nad olid sakslaste käes vangistuses olles oma elu kaotanud. Arnold Jürgens maeti kodumaal 1920. aastal.

Mati Mandel. Arnold Jürgensi lugu. Viru Sõna nr 70 (6783) 15.06.1989