Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

II mailmasõjas hukkunute haud.

Kirjeldus

Helehallist graniidist, ülaosas sujuvalt teravnev sammas toetub kolmeastmelisele alusele. Aluse esimene aste on betoonist ja teised kaks klombitud servadega graniitplokid. Samba pind on süvistatud ja klombitud. Sellest pinnast eenduvad raamistuses tekstiosa ja samba ülaosas viisnurga, sirbi ja vasara kombinatsioon. Hauatähise ees on pinnasesse paigutatud, murukamaraga ümbritsetud nimetahvel.

Ühishaud asub Aaspere mõisa pargis.

Ajalugu

Ühishaud pärineb 1945. aastast. Maetute täpne arv ei ole teada. Esialgne monument oli puust. 1949. või 1950. aastal asendati see A. Kotli tüüpprojekti alusel valmistatud mälestussambaga. 9. mail 1973. aastal asetati samba ette punasest graniidist mälestusplaat kolmele sõjaväelasele. (Allikas: www.monument.ee)

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub Aaspere mõisa pargis (reg. nr. 15627), mis on mälestisena kaitse all.