Mälestise nimi Juhan Kunderi monument

Eesti väljapaistva kultuuritegelase monument. 1930-ndate monumentaalskulptuuri hea näide.

Kirjeldus

Mälestussammas koosneb kaheastmelisele treppalusele, madalale soklile paigutatud hallist graniidist postamendist ning stiliseeriva üldlahendusega kirjamehe pronksist rinnakujust. Postamendi ülaosas on reljeefsete pronkstähtedega nimi ja eluaastad: JUHAN /KUNDER/ 1852-1888. Postamendi allosas on sepistatud pronksist dekoratiivpärg.
Postemendi tagumisel küljel allosas on väike pronkstahvel kirjaga: R. HAAVAMÄGI/=ESPENBERG=/KUJUR ja alumisel trepiastmel süvistatud aastaarv 1938.

Ajalugu

Monument on püstitatud eesti rahvusliku ärkamisaja tegelase, aastail 1876-86 Rakveres elanud koolimehe ja näitekirjaniku, Juhan Kunderi (1852-1888) mälestuseks ning avati seoses tema 50. surma-aastapäevaga 1938.a.
Raha soetamist Kunderi mälestuse jäädvustamiseks alustas Rakvere linnavolikogu sellega, et eraldas selleks otstarbeks 1924.a eelarvest 10 000 marka (100 krooni)1938. a sõlmiti leping skulptor Roman Haavamägiga. Kunderi 50. surma-aastapäevaks, 24. aprillkis 1938 oli monument valmis.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal reg. nr. 27012.