Mälestise nimi Aluvere külakooli hoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Ilmekas näide 20. sajandi alguses ehitatud kaasaegsest koolihoonest.

1909.a valminud koolihoone.
Paekivist vintvundamendile ehitatud kõrge viilkatusega palkhoone. Plaanilahendus säilinud. Katusekatteks praegu eterniit, mille all säilinud originaalis olnud laastukatus. Välisseinad olid kaetud horisontaalse laudisega. Kolmekümnendatel tehtud juurdeehitus on ansamblisse sobiv ja ilmselt säilinud algse põhiplaaniga. See hooneosa on kaetud plekk-katusega.
1939.a. fotodelt on näha, et hoonetekompleks on kaetud vertikaalse laudvoodriga, voodrilaudu katvad vertikaalsed liistud, nurgalauad ja avade piirdelauad ning aknad on värvitud valgeks. Praegu on hoone välisseinad kaetud silekrohviga. Krohv on tehniliselt väga halvas seisus.
Korstnad on punasest tellisest.
Siseruumides säilinud ajalooliselt säilitamiseväärseid detaile.
Hoone tehniline seisukord on rahuldav.

Asukoha kirjeldus

Koolihoone asub Tallinn ja Narva maantee ääres, Haljala ja Sõmeru vahel, vahetult suure maantee ääres. Ümberringi hajaasustus, koolihoone taga metsad ja põllumaad.

Ajalugu

1903.a alustati uue koolihoone ehitamist. 1909.a. alustati koolitööd vastvalminud koolihoones. See oli kahe klassiruumiga kõrge viilkatusega, väljast profiillaudadega vooderdatud palkhoone. Katus oli kaetud laastukatusega. 1932.a. suvel alustati koolihoonele juurdeehituse tegemist, mis lõpetati1932. sügisel. 1934. aastal võttis vald jälle ehitustööd ette, ülemisele korrusele ehitati köök-tuba, ühiselamuruume, korter õpetajale, pesemisruum ja väljakäigud. Hoone sai esindusliku väljanägemise.
1988.a kolis kool uude koolimajja, hoone jäi kasutuseta.
90-ndate alul kasutati mõned aastad toitlustuskohana.

ALUSMATERJAL: Aino Kurmitse koostatud 1998.a. ülevaateraamat "Aluvere Kool 1863-1998." kirjastaja Ambussador Ltd.
Muinsuskaitse eritingimused. Koostaja Katrin Etverk. 2003.a.