Mälestise nimi Avispea vallakooli hoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Mälestise tunnus

Avispea vallakooli hoone on ajaloolise väärtusega õppehoone, kus koolijuhatajatena töötasid aastatel 1886-1901 kirjanik Jakob Liiv ning aastatel 1901-1940 seltskonnategelane August Lepik.

Kirjeldus

Palkhoone põhiplaan on ristkülikukujuline, mille viilkatus oli algselt laastukattega. Ilmselt 20. sajandil on fassaadile juurde ehitatud puitkarkassil veranda (eeskoda). Majal on kaks korstent, mille pitsid on aegade jooksul korduvalt ümber ehitatud. Fassaadid on 20. sajandil kaetud voodrilaudadega. Hoonel on palksarikad, mille seinast üleulatuvad otsad räästa all on profileeritud. Hoone seinal on kaks mälestustahvlit kirjadega „Siin Avispea koolis töötas koolijuhatajana kirjanik Jakob Liiv 1886-1901“ ja „Siin Avispea koolis töötas koolijuhatajana ja seltskonnategelasena August Lepik 1901-1940“.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Väike-Maarja vallas Simma-Väike-Maarja maantee ääres. Maja on kagu-loode suunaline, mille fassaad avaneb edelasse, maantee poole.

Ajalugu

Hoone on ehitatud 1886. aastal Avispea koolimajaks. Hoone loodepoolses otsas asusid klassiruumid, kagus aga õpetaja korteriruumid. Ümbritsevad majapidamishooned on ehitatud 20. sajandil. Tänaseks on hoonel säilinud algne konstruktsioon ning hoone on kasutusel elamuna.

Allikad

Tomps, L-T. (2013). Avispea vallakooli hoone katuse restaureerimine. Eritingimused ja projekt. Muinsuskaitseameti arhiiv P-16588