Mälestise nimi Eesti Aleksandrikooli hoone

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on üle sajandi mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus

Kirjeldus

Hilisklassitsistliku koolihoone esifassaadi ilmestavad lihtne kolmnurkne frontoon, mis toetud puidust sammastele. Koolihoone on massiivne kahekorruseline täiskeldriga hoone, millel on madal poolkelpkatus. Hoone seinad on laotud maakividest ning tellistest. Hoone avatäited on nõukogude perioodil vahetatud.

Aasub Põltsamaalt 3 km kaugusel Põltsamaa - Kamari maantee ääres Kaarlimõisas.

Ajalugu

Aleksandrikool avati 1888. a. vene õppekeelega linnakoolina. Kool paigutati möödunud sajandi keskpaiku aadlipoiste pansioniks ehitatud majja. Aastatel 1888-1906 õppis siin kokku üle tuhande nooruki.
1974/75. õppeaastast alates töötab Kaarlimõisas kutsekeskkool.
1890-93 oli koolis eesti keele, ajaloo ja maateaduse õpetajaks luuletaja Jakob Tamm.
1893-1902 töötas samas õpetajana Ernst Peterson-Särgava. Need Aleksandrikoolis veedetud aastad kuuluvad Ernst Peterson-Särgava loomingu kõrgaega. Peale eesti keele ja kirjanduse õpetas E. Peterson-Särgava ka laulmist ja lõi innukalt kaasa seltside tegevuses.
(eestigiid .ee)