Mälestise nimi Omedu külakooli hoone

Seisund: rikutud

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus.

Kirjeldus

Omedu külakooli hoone on viilkatusega puitehitis, mille esifassaadi ilmestavad neli ruudustatud akent ning viilkatusega sissepääs. 2000. aastate I pooles toimunud remondi käigus paigaldati hoonele plastaknad, trapetsplekk-katusekate ning uus vooder vana laua profiili järgimata.

Mälestis asub Omedu ridakülas, Peipsi järve ääres, Aovere-kallaste Omedu maanteelt ida suunas.

Ajalugu

Esimesed andmed Omedu kooli kohta leiduvad 1766. aasta kirikuvisitatsiooni andmetes. Omedu külakooli hoone õnnistati koos palvemajaga sisse 1889. aasta oktoobris. Kool lõpetas tegevuse 1963. aastal. Pärast kooli sulgemist hakkasid külaelanikud koolimajas laulukooris käima, pidusid korraldama ja rändkinos käima. 1999. aastast tegutses koolimajas külaselts ning kord kuus toimusid jumalateenistused. Hiljem on olnud kasutusel ka elumajana.

50 meetrit ümber mälestise välisperimeetri

Nõmm, Eha ja Ellermaa, Hele (2013). Omedu küla lood. Omedu Külaselts