Mälestise nimi Maarja kalmistu

Mälestise tunnus

18.-20.saj. kihelkonnakalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirdeid, haljastuselemendid, hauakujunduse näited, piirdeaed ja väravad.

Kirjeldus

Maarja kalmistu asub Tartu vallas Maarja-Magdaleena külas kahel pool Kudina-Maarja maanteed. Ristkülikukujulise põhiplaaniga kalmistu osi piirab maanteeteepoolses küljes madal maakividest kivimüüritis, mujal on piirdeks kividest ja pinnasest vall. Väravarajatisi on idapoolsel kalmistuosal kaks ja läänepoolsel üks. Neljatahulisi maakividest laotud väravaposte katab sile betoonplaat ja postid on kaunistatud dekoratiivse rõngaristi kujutava sepisega. Väravaavades on minimalistliku kujundusega metallväravad, mille keskosas on risti kujutis. Kalmistul on mitmeid eriilmelisi metallist hauatähiseid ja -piirdeid, sepisriste ja kivist hauatäiseid ning hauakatteplaate. Kalmistu idapoolsel maa-alal asub ajaloomälestis Vabadussõja mälestussammas (reg-nr 5864).

Ajalugu

Kahelpool Maarja-Palamuse teed paiknev kalmistu on tõenäoliselt rajatud 18.sajandi neljandal veerandil Maarja-Magdaleena kihelkonna kalmistuna.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndis on keelatud rajada ehitisi ning planeerida maakasutust, mis võib põhjustada kalmistul müra, väljaarvatud kalmistut teenindavad rajatised kooskõlastatult Muinsuskaitseametiga.

Kalmistu ümer on 50 meetrine kaitsevöönd.