Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud
Mälestise registri number K6

Määrused ja käskkirjad(2)

"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuri- ja haridusministri 01.06.1995. a.määrus nr.19/1, (RTL 1996, 119/120, 627) Kuupäev: 01.06.1995
Kultuurimälestis 6- Sõjahaua väljakaevamise aruanne (ESM) Kuupäev: 29.01.2024

Läbi uuritud, säilmeid ei leitud

Kirjeldus

Hauakoht arheoloogiliselt läbi kaevatud 14.09.2023, säilmeid ei leitud. Ühishauda on vene armee allikate andmeil maetud 37 II maailmasõjas hukkunud sõjaväelast. Matmispaika tähistab kaheastmelisele alusele paigutatud mälestusmärk. Aluse mõõtmed on 2,1 x 1,25 m ning üldkõrgus 2,22 m. Mälestusmärgi ülaosas on väljaraiutud viisnurk, mille kõrval aastaarvud 1941 ja 1945. Mälestusmärgil on tekst "SUURES ISAMAASÕJAS / LANGENUD / NÕUKOGUDE ARMEE / VÕITLEJAILE". Sama tekst on ka vene keeles. Hauaplatsi suurus on 70 ruutmeetrit.

Ühishaud asub Rava külas, endise koolimaja vastas, teest kirdes.

Ajalugu

21.09.1944 koondus Tallinna lähistele 4 Punaarmee mehhaniseeritud eelsalka (kokku umbes 100 tanki), kellele oli tehtud ülesandeks hõivata Tallinn. Kaitse Punaarmee üksuste ees oli hõre. Saksa armee põhijõud olid Eestist lahkunud, kaitsel olid 292. politseipataljoni, Harjumaa OK rügement ning Pitka grupp. 21.09.1944 õhtul peatati 8. armee 2 eelsalga edasiliikumine Kaberla-Kodasoo piirkonnas, polkovnik A. Kovalevski eelsalk peatus Anijal, vastaste positsioonidest murdis läbi üksnes 8. ELK eelsalk V. Võrgu juhtimisel, kes jõudis 22.09 hommikuks Tallinna. Rava-Kõue ümbruses langenud maeti Rava ühishauda (ENSV Sõjakomissariaadi andmetel on siia maetud 17 hukkunut).
Mälestusammas püstati 1965.

Hooldamata. Hauaplatsi ümbritsevad kuused suureks kasvanud. Valatud sammas laguneb. Alus ja sammas sammaldunud, sammas samblikes.