Mälestise nimi Seinamaalide fragmendid, 14.saj. (secco)

Kunst, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Seinamaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kirikuinterjööri oletatavalt keskaegsed, uurimistulemuste põhjal 19. – 20. sajandist pärinevad kunstiväärtuslikud seinamaalingud

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 746

Allikad

Restaureerimise ettepanekud (koostaja restauraator Eva Mölder, OÜ Vana Tallinn), väljavõtteid: Niiskuskahjustuste tõttu olid varasemad krohvikihid seinte allosas hävinud ligikaudu akende kõrguseni… Liigniiskuse püsimisele seintes on kaasa aidanud seinte krohvimine - parandamine tugeva tsementmördiga (seondub interjööri dekoreerimisega kvaaderornamendiga)…Kiriku ehitusajast on säilinud vaid müürimörti, varasemad krohvikihid puhastati kas osaliselt või täielikult seintelt hiljemalt 19. sajandil krohvimistööde ettevalmistamiseks…
Uuringute tähtsaimaks tulemuseks on teadmine, et kogu viimistlusmaterjal pärineb kiriku hilisest perioodist – 19. sajandi uuendustest kuni 20. sajandi keskpaigani.
Savirikas krohv... katab seinu rõdualuses tsoonis, läbinisti märgunud. Kuna mört on viimistletud kelluga, võib seda pidada varasemaks 19. sajandi krohvidest. Sellele eelnenud krohvikihid/-jäägid on seinalt eemaldatud kuni ehitusaegse mördini...
Värvikihtide pudenemine on siseviimistluse valdav kahjustus. Kõige paremini on – vähemalt pealmiste värvikihtide osas – säilinud pikihoone läänevõlviku võlv ja seinte ülaosa. Krohvi- ja värvikihtide kahjustused on olnud ka põhjuseks kogu kiriku krohviviimistluse väljavahetamiseks XIX sajandi algul.

Materjal: liimvärv, lubivärv.
Tehnika: seko.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 20. sajandi I veerand
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): pikihoones esineb viimistluskihte kahjustavat rohevetikat ja roosat bakterit. Kooriruumi restaureerimise käigus (OÜ Rändmeister, 2005) renoveeriti ka dekoratiivmaalingud; eelnevalt toimusid siseviimistluse uuringud, mille käigus tuvastati varaste krohvikihtide (seega ka võimalike keskaegsete seinamaalingute) hävimine.