Mälestise nimi Krutsifiks, 1652 (hõbe, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooväärtuslik ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega sakraalese barokiajast 17. sajandist

Kirjeldus

Ülespoole ahenevale kaheastmelisele puitbaasile toetub laiade haaradega puurist, mille esiküljele on kinnitatud naeltega hõbeleht ja hõbedast valatud Kristus. Risti haarad on kaarjalt väljapoole laienevad, ülemises haaras avatud ring, millest nael läbi ning selle kohal INRI-tekst. Külghaarade servades avatud väikesed poolkaared. Kristus kinnitatud kolme naelaga, pilk suunatud alla paremale, napp niuderätik kinnitatud paremalt puusalt. Risti alumise haara metall-lehel annetustekst ja -daatum.

Kirjandus

M. Körber. Oesel einst und jetzt. 2. Band. Arensburg, 1899, lk. 56: Silbernes Cruzifix auf dem Altar mit der Inschrift: „Ich Jürgen Lode Zuneben Meiner Herzliebsten Frauven Gerdrut Kath. Berch (Berg) Haben Diese Samt-Tecke Midt Ein Silbern Cruzivicz in die Kilkundsche Kirche Zu Ehren Gottes Verehret zur steter Gedechtnis 1652.“

Materjal: puit, hõbe, värv (must).
Tehnika: graveeritud, tisleritöö, valatud.
Dateering: 1652 (annetusdaatum metallilehel)
Mõõtmed: kogukõrgus ca 67 cm, risti hõbekate 33, 3 x 16, 1 cm, ristitipu laius 8, 4 cm, risti tagakülje laius ca 16 cm, figuur 13, 2 x ca 12, 5 cm, sokli kõrgus 22, 3 cm, põhi 34, 5 x 18 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): hõbekatte allosas graveeritud annetuskirje: ICH IVRGEN LODE ZV NEBEN MEINER HERTZ LIEBSTEN FRAVWEN GERTRVDT CHATARINA BERCH HABEN DIESE SAM-T TECKE MIDT EIN SILBERN CRVT ZE VIES IN DIE KIELKV=NSCHEN KIERCHE ZV EHRE GOT TES VEREH= REDT ZVR STETER GE= DECHTE NIS 1652; risti tipus graveerituna: INRI
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): hõbe tugevasti oksüdeerunud, vasakul ristihaaral ülanurk puudu, puit veidi liidestest lahti, hõbekatte tipus sõõrjas ava
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): puidust laiade haaradega risti esiküljel naeltega kinnitatud hõbeleht (hõbedamärke ei ole), millel graveeritud annetuskirje ja hõbedast valatud Kristus. Kolme haaraotsa keskel hõbekattes poolkaarjas sisselõige. Ristilöödu kuju kinnitatud kolme naelaga, pilk suunatud alla paremale, napp niuderätik kinnitatud paremalt puusalt.
Puitbaas ja alusrist ilmselt hilisemad