Mälestise nimi Hauaplaat inimese kujutisega, 1300 ? (dolomiit)

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti unikaalsemaid ja vanimaid ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega raidkiviteoseid keskajast, 12. või 13. sajandist

Mõõtmed: Kõrgus 140 cm, keskmine laius 59.
Asukoht: Pikihoone lääneseina müürikäigu ukse silluses (küliliasendis).
Seisund: Väga hästi säilinud.

Pikihoone lääneseina müürikäigu uksesillus (küliliasendis)

Muinsuskaitse all aastast 1973 - vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 766

Kirjandus

A. Rullingo. Muhu Püha Katariina kirik. Tallinn, 1994, lk. 15: Muhu vanadest hauaplaatidest on huvitavaim praegu kiriku lääneseinast müüritrepile viiva ukseava silluseks. See on üks kahest Eestis säilinud inimfiguuri kujutavast 12.-13. sajandi hauaplaadist. Kompositsiooni keskel paikneb eespool kirjeldatud ilmapuu, millest paremal seisab pikas rüüd mees, oda käte vahel. Puust vasakul on suur kõver sarv. Kujutatud sümbolites antud stseeni on interpreteeritud sõdalase siirdumisena all-ilma, kus tema jätkuvat elu ja maailma kestvust sümboliseerib ilmapuu, joogiohvrit lahkunu jaoks aga joogisarv. Oda ja sarve (sõja- ja jahisarv) on teisalt peetud ka lihtsalt sõdalase juurde kuuluvateks täiendavateks motiivideks. Nimetatud hauaplaati Muhu kirikus on arvatud varemaks kui teisi üksiku sarve või rombi-ratta kombinatsiooniga kive. On nimetatud, et Muhu sõdalasele silmatorkavalt sarnaseid inimfiguure võib täheldada Gotlandi varasematel, 7.-8. sajandist päritolevatel ruunikividel.

Materjal: dolomiit.
Tehnika: raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 12. või 13. sajand (?)
Mõõtmed: pikkus ca 142-143 cm, laius ca 58 cm, paksus ca 14, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): veidi kulunud, murenenud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Inimfiguuri, joogisarve ja nn. ilmapuu reljeefkujutistega trapetsiaalne hauaplaat, tekstieelsete
hauaplaatide kataloogis (Muinsuskaitseameti kodulehel) esineb nimetusega: Hauaplaat kaarrombi, sõdalase ja sarvega