Mälestise nimi Bareljeef kahe inimfiguuriga pikihoone põhjaseina konsoolil, 14.saj. I pool (dolomiit)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Reljeef.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui unikaalne ajastule iseloomuliku kunstilise teostusega ehitusplastikateos keskajast 14. sajandist.

Kirjeldus

Talupojapaari kujutav reljeef, kuulub kinnismälestise – Pöide Maarja kiriku (reg. nr. 21058) ehituskehandisse

Pikihoones, vööndkaare põhjapoolsel rippkonsoolil

Muinsuskaitse all alates 1973 kui vabariikliku tähtsusega kunstimälestis.

Materjal: dolomiit.
Tehnika: raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 14. sajandi I pool
Mõõtmed: kõrgus ca 53 cm, laius ca 32 cm, sügavus ca 25 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): lubjaga määrdunud, kujude näod hävinud (maha taotud)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): vanimaid Eesti talupoja kujutisi keskaegses plastikas; näod purustati 1940. aastate II poolel.

H. Üprus. Raidkivikunst Eestis XIII-XVII sajandini. Tallinn, 1967, lk. 32-33: Karja kiriku kunstiringi kuuluvad ka skulptuurid Pöide kirikus. Need valmisid arvatavasti pisut hiljem kui Karja plastiline dekoor, aastail 1340-1343... Karja skulptuuridega ühisesse rühma kuuluvad ka lõunapoolse rippkonsooli nurgas rippuv ilmekas pea ja talupojapaar vööndkaare põhjapoolsel rippkonsoolil. Pöide talupojad on pikkades kuubedes ja naine hoiab käes joogisarve. Need kujud on realistlikud, elulised ja isegi vahenditumad kui figuurid Karja skulptuuride süžeelistes gruppides. Nad peaaegu vastavad rahvatüüpidele, olles kaugenenud figuuride ornamentaalsest või legendaarsest kontekstist, mis oli eriti tugev XIII sajandi lõpul ja sajandivahetusel.