Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Skulptuur "Karu", H. Halliste, 1930. aastad (graniit)
Mälestise registri number 6796
Mälestise tüüp Vallasmälestis
Mälestise liik kunstimälestis
Arvel 15.08.1997
Registreeritud 15.08.1997
X-koordinaat 700377.00
Y-koordinaat 6592017.00
Mälestise vana number 181-k
Ava kaardil

Paikvaatlused(7)

Seisund: rahuldav

Paikvaatluse kuupäev: 07.07.22

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(6)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Dekoratiivskulptuur.

Mälestise tunnus


Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti 20.sajandi tuntud kujuri Hermann Halliste heatasemeline loomaskulptuuri näide tema loomingus. Väravarajatis koos karudega moodustab tähelepanuväärse aktsendi Oru pargi arhitektuurses kujundustervikus.

Sisestatud: 06.12.2016.

Kirjeldus


Paikneb Toila-Oru (ka Oru park) pargi lõunaosas asuva väravarajatise idapoolsel väravapostil. Väravaehitis on laotud graniitplokkidest ning kujutab endast väravaavast mõlemale poole jäävat kivimüüri, mille avapoolsetes servades paiknevatel väravapostidel troonivad kummalgi pool karufiguurid. Figuurid on rajatisele andnud ka rahvakeelse nimetuse - "Karuvärav", mida tihti kasutatakse mitmuses ("Karuväravad"). Avasse on paigutatud metallsepisest võreuksed. Karufiguurid on omavahel pea identsed, mõlema pea on suunatud veidi väravaava poole. Läänepoolsel karul on säilinud ka metallist varras, mida ta püstselt enda käes hoiab. Kõnealuse idapoolse figuuri metallvarras on kaduma läinud.

Sisestatud: 03.12.2010.

Ajalugu


Kõnealused karuskulptuurid paiknevad pargi peaallee lõunaotsas asuval graniitplokkidest väravarajatisel. Värav, mida rahvasuus kutsutakse "Karuväravaks", on ühtlasi ka pargi peasissepääsuks. Väravast alguse saav pärnallee lõpeb nn. "Rebasevärava" (tegu rahvakeelse nimetusega) juures, kust pääses lossihoovi. Algselt ehtisid pargi peaväravat graniidist kerad, kuid need asendati 1939. aastal Herman Halliste poolt kavandatud karufiguuridega. Pärast II maailmasõda viidi graniidist karud Sillamäele, kus need paigutati linna keskparki. 1960ndate aastate lõpus toodi karud suuresti tänu kauaaegse pargivahi Valev Meriste initsiatiivile oma vanale asukohale tagasi.

Sisestatud: 06.12.2010.

Vallasmälestise kirjeldus


Materjal: graniit.
Tehnika: raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: Hermann Halliste
Dateering: 1939.a

Sisestatud: 06.12.2016.