Mälestise nimi Tartu linnakindlustused
Mälestise liik ehitismälestis, arheoloogiamälestis

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnakindlustus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnakindlustus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Mälestise moodustab Toomemägi koos keskaegse linnamüüri säilmetega ning selle ümber 17.-18. saj rajatud muldkindlustuste ning vallikraaviga (Vallikraavi tn, K. E. von Baeri tn, Kroonuaia tn, Vabaduse pst).

Kirjeldus

Kroonuaia tänavaga paralleelselt kulgev müür on kõige selgemalt loetav Kesklinna kooli juures, kus seda katab haljastus. Müür jätkub üle Jakobi tänava ja on kivilaotisena nähtav Toomemäe külje all. Ehitusmaterjalina on kasutatud maakivi. Kivid on seotud lubimördiga, mille koostises on väiksemaid telliskivitükke.

Ajalugu

Keskaegne linnamüür rajati arvatavasti 14. sajandil. Müür oli ca 2 m paks ja ca 2 km pikk. Linnamüür ümbritses Toomemäge, kulges põhjaküljel Laia ja Kroonuaia tänava vahelisel alal nende tänavatega paralleelselt, Emajõe poolsel küljel Vabaduse pst ja Magasini tänava vahelisel alal nendega paralleelselt, lõunaküljel Poe tänava piirkonnas. Tartu linnamüüris oli 27 torni, neist 9-l oli värav. Suuremad väravad olid Karjavärav, Riia värav, Toomevärav, Jakobi värav ja Vene värav. Linnamüüriga ühisesse kaitsesüsteemi kuulus piiskopilinnus ja võib- olla ka Toomkirik ( K. Alttoa 1979 ). Väljastpoolt müüri kaitsesid linna vallikraavid (Vallikraavi t põhjaküljel, K. E. von Baeri t. ja Kroonuaia t). Linnamüür on lõiguti säilinud Vabaduse pst. lääneküljel, Jakobi ja Laia t. ristmiku lähedal, Ülikooli 8 hoovis ja Botaanikaaias.