Mälestise nimi Tartu "Inglisild", 1836-1838.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Rajatis, Sild, Jalgsild, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Inglisild on 19. sajandi I poolel kujundatud klassitsisliku silla väheesinev näide, üks Tartu linna sümbolitest.

Kirjeldus

Silla käiguteed kannavad paarikaupa paigutatud nelinurksed kivipostid, rinnatise puuosal on varasema silla antiiktalastikku imiteeriva ehitusosa triglüüfide asemel puitkettad. Puidust rinnatise kõrval kulgeb metallvõre. Rinnatise Toomemäe poolsel osal on Parrot' mälestusmedaljon vastavate kirjadega, linnapoolsel osal kiri "Otium reficit vires".

Ajalugu

Ülikooli arhitekt J. W. Krause projekteeris 1814-1816 üle Lossi tänava Ülikooli ja linna valduste piirile klassitsistliku puitsilla, mis pidi asendama ajutist puusillakest. Uuel sillal oli ühtlasi portikuse roll ja see oli kujundatud triumfiväravana. Silla keskosas oli neli rida 3-kaupa paigutatud toskaana sambaid, mis moodustasid 3 läbipääsuava.
1836. aastal kavandas ülikooli ehituskunsti professor M. H. Jacobi kõdunenud ja lammutatud silla asemele uue, mis oli lihtsusatud variant Krause projekteeritud sillast. 1913. aastal sild remonditi kapitaalselt ja Toomemäe poolsele küljele paigutati ülikooli esimese rektori G. F. Parrot' portreemedaljon koos pühendustekstiga (skulptor C. von Wetter-Rosenthal).