Mälestise nimi Tartu "Kuradisild", 1913. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Rajatis, Sild, Jalgsild, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Elegantne Kuradisild on 20. sajandi alguse betoonsilla väheesinev näide, olles Inglisilla paarilisena üks Toomemäe ja kogu Tartu sümbolitest.

Kirjeldus

Betoonsilla kahele saledale kandekaarele toetub tugipostide vahendusel käigutee. Massiivset rinnatist liigendavad kassetid ja istenishid. Silla rinnatisel on Aleksander I pronksreljeef ja kiri "Alexandro Primo".

Ajalugu

1809. aastal ehitati praeguse silla asukohta J. W. Krause projekti järgi neogooti stiilis puusild. 1842-1844 asendati see ühesildse puitsillaga (arhitekt J. G. Köningsmann). 1913. aastal ehitati A. Eichhorni projekti järgi siia praegune ühesildne betoonsild. Sild pühendati Romanovite 300. juubelile, mida tähistab ka Aleksander I pronksreljeef silla rinnatisel (C. von Wetter-Rosenthal) ja kiri "Alexandro Primo".

Eesti lugu. Werner Zoege von Manteuffel. Vikerraadio 15.12.2018