Mälestise nimi Elamu Tartus Ülikooli 21, 18.-19. saj
Mälestise registri number K6910
Mälestise vana number 66K

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Elamu Tartus Ülikooli 21 on 18. sajandi II poole elumaja iseloomulik näide, mis lisaks omab kultuuriloolist väärtust, kuna seal on elanud Eesti kirjamees ja arst Friedrich Robert Faehlmann ning mõnda aega töötanud soome rahvaluulekoguja, arst ja botaanik Elias Lönnrot.

Kirjeldus

Hoone lakoonilisi fassaade ilmestavad korrustevaheline lame simss, nurgaliseenid, räästakarniis ja viilu poolümarad aknad. Ülikooli tänava poolsel fassaadil on Tartu üks stiilseim varaklassitsistlik valgmikuga välisuks, mille tiivad on kujundatud kõrge sokliga pilastritena. Tüvesid kaunistavad amforakujulised urnid, kapiteelitsooni meandervööt. Interjöörid on ümber ehitatud, säilinud on trepi puitvõre.

Asukoha kirjeldus

Mälestis paikneb Tartu vanalinnas, muinsuskaitsealal, Munga ja Ülikooli tänavate nurgal, peauks avaneb Ülikooli tänavale.

Ajalugu

Pärast 1775. aastal toimunud tulekahju ehitas kellassepp Meybaum põlenud kivimaja ja talli müüritisele uue kivielamu. Hoone valmis 1778. aastal. 19. sajandi keskel lisati majale ärkliehitised ja hoovikülje rõdu. Sajandite jooksul on hoone kuulunud mitmete kaupmehe- ja aadliperekondadele. 19. sajandi keskpaigas elas hoones Eesti kirjamees ja arst Friedrich Robert Faehlmann. 1844. aastal elas ja töötas majas mõnda aega soome rahvuseepose „Kalevala“ looja Elias Lönnrot.

Allikad

Raam, Villem (toimetaja) (1999). Eesti arhitektuur. Tartumaa, Jõgevamaa, Valgamaa, Võrumaa, Põlvamaa. Tallinn: Valgus.
Eimre, Maret (1983). Arhitektuurimälestise pass. Tartu, Ülikooli 21. Uks. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal

"Tõnisson hakkab seisma väärikas naabruses", artikkel, 01.11.2000, Postimees
"Suurvaimude tunnid Faehlmanni korteris", artikkel, 01.11.2000, Postimees