Mälestise nimi Elamu Tartus Jaani 20, 16-19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Elamu Tartus Jaani 20 omab nii arhitektuurset kui ka kultuuriajaloolist väärtust. Teadaolevalt on see üks väheseid keskajast pärinevaid hooneid Tartus, mis elas üle linna purustamise 1708. aastal. Elamu on legendipäraselt seotud tsaar Peeter I Tartus viibimisega 1704. aastal ning omab tähtsust ka Vanemuise Seltsi majana 19. sajandil.

Kirjeldus

Kivihoone jaotub kaheks erinevaks elamuks oma stilistika ja ehitusajalooga. Vanem osa, nn Peetri Maja paikneb Laia ja Jaani tänavate nurgal ja pärineb 16. sajandist, ümbereitustega 18. sajandil. Hoonel on kahekorruseline kõrge katusekorrusega põhikehand, mis peidab endas tõenäoliselt kunagise aida müüre. Ehitis sai sellise kuju arvatavasti omaniku J. E. von Paulsoni ajal, 18. sajandi keskel. Uuem, Jaani tänaval paiknev osa on kujundatud 19. sajandile omase tüüpfassaadi eeskujul. Arvatavasti 19. sajandi viimasel veerandil valmis vahvärkehitisena tagumine trepikoda. Hiljemalt 20. sajandi algusest on hoone välisilme püsinud muutusteta.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Laia ja Jaani tänavate nurgal, peasissepääs avaneb Jaani tänavale. Hoone paikneb ajalooliselt ühisel kinnistul Lai tänav 23 hoonega, neil on ühine õu.

Ajalugu

Hoone vanem osa pärineb 16. sajandist, kuid välisilmet on muutnud 18. ja 19. sajandil tehtud ümberehitused. Sajandite jooksul on elamu kuulunud mitmetele eraomanikele. Aastail 1866-1867 kasutas maja teist korrust Vanemuise Selts. Kunstnik Eduard Selling ostis maja 1860. aastatel ning tema pärijatele jäi see 1882. aastani. II maailmasõja järgselt tehti ümberehitusi siseruumides. 1970. aastatel tegutses hoones tööstuskombinaadi kudumistsehh ning 1990. aastatel olid majas elukorterid.

Allikad

Onton, Kaja ja Kepp, Kaido (2003). elamu restaureerimise ja ümberehituse eelprojekt. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiiv P-13035
Suuder, Olev, Varik, Toomas ja Parts, Rein (2001). Ajalooline õiend. Eritingimused. Uuringud. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-10854

"Vanim elamu ootab vundamendieksperte", artikkel, 14.03.01, Postimees
"Tartu vanima maja keldris näeb veel vanema elumaja jäänused", artikkel, 17.06.04, Tartu Postimees