Mälestise nimi end.Toomemäe pargivahi elamu, 1864.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Toomevahi elamu on kõrgetasemeline näide renessanssjoontega klassitsistlikust elamuarhitektuurist. Ühtlasi näide ülikooli arhitekti Karl Rathhausi loomingust. Mälestis moodustab osa toomemäe ajaloolisest hoonestusest ja ilmest.

Kirjeldus

Ruudukujulise põhiplaaniga kahekordsel majal on kõrge kivist soklikorrus ja puidust ülemine korrus. Soklikorrus on osaliselt võlvitud (kaks võlvikut). Soklikorrus on ühenduses endise viienda bastioni poterni ehk kaitsekäiguga. Põhiolemuselt klassitsistlikule majale annavad liseenid neorenessansile omast iseloomu. Hoone on kaetud laia (u 18 cm) profileerimata laudisega. Maja katab madal valtsplekist viilkatus, mille kolmnurkviilul on ümaraken. Aknad ja uksed on enamuses EV aegsed või nõukogudeaegsed.

Ajalugu

19. sajandi algul pargiks kujundatud toomemäe kaitseks rüüstajate vastu oli 19. sajandil ametis toomemäe valvur, kelle tarbeks ehitati 1851-1852 ülikooli arhitekti Karl Rathhausi projekti järgi elumaja. Maja ehitati Laia tänava algusesse prof Morgensterni aeda.