Mälestise nimi Koolihoone Tartus Lai 28, 1874-1879
Mälestise vana number 51K

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Õppekompleks, Kõrvalhoone, Õppehoone, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

19. sajandi II poolel praeguse kuju omandanud koolihoone on iseloomulik historitsistliku ehituskunsti näide, millel on säilinud algne maht, plaanilahendus ja detailid.

Ajalugu

Lai tn 28 on kolmekorruseline ristkülikukujulise põhimahuga hoone, millel on hooviküljel ühekorruseline veranda. Krundile ehitati 18. saj. IV veerandil kivist ja puust ühekorruseline hoone. 1864. aastal lasi advokaat A. Wulff ehitada arhitekt Maasi projekti järgi kahekorruselise hoone. 1877. aastal ostis kinnistu rahvahariduse ministeerium ja asutas siin venekeelse õpetajate seminari. 1879 ehitati III korrus ja muudeti fassaad tänaseni säilinud joonise järgi. Kõrvalhoones Lai 26 paiknes seminari eluhoone, mis ehitati ümber 1924.
Fassaad jaguneb kahe külgrisaliidiga kolmeks vertikaalseks osaks. Risaliite kaunistavad korruste kaupa pilastrid ja akendel on rikkaliku ornamendiga aknakarniisid. Hoone keskteljel paikneb uks koos selle kohal paikneva rõduga. Fassaad on horisontaalselt liigendatud mitmesuguste simsside ja vöönditega. Alumisel korrusel paikneb rustika. Akende all on kassetid, kusjuures beletaazhi akende alused kassetid on täidetud rikkaliku reljeefse taimornamendiga. Aknaid ja peaust ümbritsevad ornamenteeritud krohvraamid. Katuse all kulgeb konsoolkarniis.
Interjööris on säilinud laekarniisid, laerosetid, uksed, ahjud, puust väike keerdtrepp.