Mälestise nimi Elamu Tartus Kompanii 4/ Küütri 16, 19-20.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

18. saj. IV veerandil ehitatud elamu on iseloomulik näide Tartu arhitektuuri varaklassitsistlikus stiilis, baroksete sugemetega kodanlasemajast.

Kirjeldus

Küütri tänava poolse fassaadi põhielemendiks on barokse kujundusega frontoon, katuse all kulgeb profileeritud karniis, viilukülgedel paiknevad profileeringuga harjakivid. Akende ja välisuste ümber on karniisiga krohvraamistused. Viiludel ja läänekülje II korrusel on kaarsillusega aknad. Akende raamistus pole algupärane. Nii Kompanii kui Kompanii tänava poolsel hooneosal on valgmikuga kahetiivaline tahveluks, mis pärineb 19. saj. IV veerandist. Hoone I korruse ulatuses lõigatud nurgal on hilisem tahveluks. Hoone lõigatud nurk uksekohal on kujundatud figuraalselt barokse joonega. Hoovikülje fassaadile on ehitatud metalltrepid.

Ajalugu

Hoone paikneb Tartu vanalinna keskosas krundil nr. 41a. Krunt 41a eraldus kr. 41-st 1805. aastal, mil siin olid nii elamu kui töökoda.
Maja koosneb kahest eraldi ehitatud osast: Küütri ja Kompanii tänavate nurgaehitis ja Kompanii tänava poolne hooneosa. Kahekorruseline, viilkatusega hoone on L-kujulise põhiplaaniga.
Hoone on ehitatud aastatel 1776-1785 F. Geisti projekti järgi . Kompanii tänava poole jäävat hooneosa on veidi hilisem, kuid selle ehitusaeg jääb ka siiski 18. sajandi IV veerandisse.
1903. a. ja 1908. a. koostas W. Shilling fassaadi muutmise ja ümberehituse projektid, 1937.koostas N. Willer treppide muutmise projekti.