Mälestise nimi Elamu Tartus Kompanii 8, 1911.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ilmekas näide 20. sajandi alguse juugendlikust elu- ja ärihoonest Tartu vanalinnas.

Kirjeldus

Hoone on L-kujulise põhiplaaniga, kolmekorruseline hoone. Hoone viimane korrus on mansardkorrus ning selle nurgal asub nurgatorn. Kompanii tänaval kokku ehitatud kõrval oleva madalama hoonega. Esifassaad koos sissepääsuga jääb Kompanii tänavale ning asub kõrge kolmnurkviiluga, veidi eenduvas hooneosas. Akendega kahepoolse tumedast puidust ukseni viib üheastmeline kivitrepp. Hoone asub teist tooni krohviga viimistletud ning veidi eenduv sokliosa, milles asuvad ka keldriaknad. Hoone fassaad on kaetud krohviga ning seda ilmestab esimese ja teise korruse vahelisel alal asuv horisontaalne krohvikarniis. Gildi tänava fassaadil on dekoratiivne sepispiirdega rõdu. Hoone aknad on kujundatud juugendlikus stiilis, allosas kahese raamjaotusega ning ülaosas väikeseruudulise raamjaotusega. Hoone nurgal on kahe ülemise korruse kõrgune silindrikujuline teravatipulise katusega tornärkel. Tornil on plekk-katus, ülejäänud hoone mansardkatus on kaetud katusekividega.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tartus, Kesklinna linnaosas, Kompanii tn 8. Hoone asub Gildi ja Kompanii tänavate nurgal.

Hoone on ehitatud Tartu vanalinna elu- ja ärihooneks 1911. aastal.

- artikkel" Miilitsamaja ja vana kõrts ärkavad unest"