Mälestise nimi Pangahoone Tartus Munga 18, 1935.-36. a

Seisund: restaureerimisel

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

1935. aastal arhitektide A. Matteuse ja K. Burmani projekti järgi Eesti Panga hooneks ehitatud maja on iseloomulik näide 1930. aastate esindustraditsionalismist. Hoone iseloomulikeks-väärtuslikeks tunnisteks on algne kehand-konstruktsioonid, arhitektuurne ilme hästi säilinud välis- ja sisedetailide näol ning plaanilahendus.

Kirjeldus

Tegemist on L-kujulise fassaadiga, range kujundusega, kolmekorruselise kivihoonega. Peafassaadi, mis on suunatud Munga tänava poole, ilmestab punakaspruunist siledast graniidist ristkülikukujuline portaal dekoratiivse sepisvõrega. Seinapinda ilmestavad piklikud aknaavad, mille vahele jäävad dolomiidiga vooderdatud liseenid. Sama motiiv kulgeb ka küljefassaadil. Kahel pool esifassaadi aknaid asetsevad seinaniššides J. Raudsepa pronksfiguurid "Kaubandus ja Tööstus" ning "Põllumajandus". Hoone kõrge kelpkatus on kaetud katusekividega.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tartus, Kesklinnas, Munga tn 18. Hoone esifassaad jääb Munga tänavale ja pikem külg kulgeb mööda Vabaduse puiesteed.

Ajalugu

Pangahoone projekteeriti Tartu linnaarhitekti Arnold Matteuse ja Karl Burmani poolt 1935. aastal ja hoone avati 24. aprillil 1937. aastal Eesti Panga Tartu osakonna hoonena. Läbi ajaloo on hoone kandnud pangahoone funktsiooni, kuni 2001. aastani, mil hoonesse kolis Eesti Vabariigi Haridus- ja Teadusministeerium.